torsdag 2 maj 2013

Bebisgröt

Jag är så sjukt irriterad, frustrerad och väldigt skeptisk till att BVC rekommenderar köp-gröt till bebisar.

052

Rekommendationen beror på barnens behov av järn och att det ska vara svårt att tillfredsställa det behovet, utan att stödja en kapitalistisk industri som tillsätter järn i sina produkter. Om man skulle vilja göra egen mat till sina barn är man en dålig förälder som riskerar sina barns hälsa. So, they say… Ja, jag är bitsk. Jag tror att vi är lurade. Jag tror att livsmedelsverket och BVC är “köpta”. Eller i bästa fall, väldigt lurade, de med.

En rapport om tungmetaller i barnmat kom dessutom för ett tag sedan. Helt kan vi inte undvika detta även om vi gör egen mat då tungmetallerna finns i själva grödan då den odlats. Rekommendationen kring detta är att variera kosten. Och där har vi en rekommendation som jag köper! (Kanske är jag inte riktigt lika imponerad av rekommendationen att bara variera märke).

Det är viktigt att barn får en varierad och näringsrik kost som innehåller allt de behöver, bland annat järn. Jag är helt övertygad om att barn inte få järnbrist av att äta hemmagjord gröt en gång per dag. Problemet kommer kanske om man ger sitt barn i stort sett uteslutande gröt och eller välling. Och då tror jag att man får problem med andra vitaminer och mineraler också (plus lite andra problem med barn som inte kommer våga prova annan mat när de blir äldre till exempel).

Barnmatsbloggen har gjort ett bra jobb och gått igenom olika sorters köp-gröt och sett att inte ens de berikade industrigröterna når upp till de dagliga rekommendationerna av järn. Dessutom innehåller den köpta gröten skummjölkspulver och det finns forskning som säger att kalcium hämmar upptaget av järn så frågan är om det ändå tar ut varandra? Det finns också forskning som säger att det inte är så. Svårt att veta...

För all del, gröt och välling är praktiskt. Men när började det vara så självklart att vi skulle ge våra barn just gröt och välling? Kan man helt enkelt strunta i det? Vad händer då BVC? Barn som inte får gröt eller välling alls kommer de få järnbrist?

Som kostrådgivarna skriver
Vällingkulturen är inte utspridd över världen och alla andra barn klarar sig utmärkt på att först ammas och sen äta vanlig mat.
Var lugn i kunskapen att detta har mammor, pappor och familjer löst i tusentals år. Vi har gjort allt lite för svårt idag.
Jag är inte helt emot köpmat. Det kan vara otroligt praktiskt!
Så hur fasiken ska man göra i denna djungel?
Jag ska återkomma med hur vi gör men jag känner att jag är väldigt ostrukturerad i det jag skriver så jag nöjer mig här, för idag…

7 kommentarer:

Sofia sa...

Vi fick ju ett barn som knappt åt av köpegröten och som har totalvägrat välling. Det verkar ju ha gått bra ändå ;-) Ett tag gav vi honom en liten skvätt blutsaft tillsammans med juice som främjar järnupptaget, läste om blutsaft till småbarn i boken "grön barnmat" som jag kan rekommendera. Jag tycker också det verkar ologiskt med tillsatt järn och mjölk i samma produkt.

Futu sa...

Mer hemlagat åt barnen! :-)

Knastroll sa...

Ett tips är att köpa paltbröd (tunnbrödstypen alltså) och smula ner i den hemgjorda gröten. Vips så har du järnberikad gröt. Smakar typ ingenting.

sofia sa...

Instämmer i bvc-kritiken, blir så trött på dem. När jag inte ville ge industripulver till vår dotter för sex år sedan blev jag hänvisad till vårdcentralens dietist. Ska man behöva gå till en dietist för att kunna laga egen mat till sina barn?! Jag nördade in mig helt på hemlagad barnmat & skrev sen ner allt på matforsmafolk.blogspot.com. Uppdaterar inte sidan längre men finns ganska mycket info i grötbranschen :)

Slow-Eva sa...

Vad bra Sofia, den ska jag kolla!
Galet att du blev skickad till dietist. Idag, om någon på BVC tig upp det, skulle jag nog bara nicka och le och sen gå Hen och göra egen gröt :)

Slow-Eva sa...

Vi har det häftet också. Jättebra!

metamorphosis sa...

Min pålästa vän som plöjt div. forskningsartiklar menar på att detta med att man hävdar järndepåerna är slut vid halvåret har haft att göra med att man tidigare avnavlade så tidigt. Vid sen avnavling, när barnet hinner få med sig allt det det ska från moderkakan blir det en helt annan sak!

Vidare så, absolut, om man ska gå från amning till att bara ge barnet gröt och välling så är det säkerligen jättebra med berikade produkter, men när man som du och många andra fortsätter att amma och ger vanlig mat som komplement tror jag risken för järnbrist är mycket liten. Och som det nämndes här ovan, det känns ju lite bakvänt att järnberika produkter som i princip bara är mjölkprodukter o spannmål. Mer logiskt, om man nu eftersträvar ett bra järnupptag är väl i så fall att ge järnberika fruktpuré, juice eller grönssaksröror?