måndag 16 november 2009

Tumme vs Napp

DSC05364

VS

DSC05362

Som jag skrivit tidigare har vi varit i valet och kvalet om lilla L ska ha napp eller inte. Varken jag eller D hade napp när vi var små vilket säkert påverkat oss mer än något annat. Jag hade tummen och D ratade allt.

Vi tilltalas heller inte av att använda nappen som en propp. På engelska heter den ju till och med pacifier. Och så de praktiska anledningarna.

Vad nu än anledningen må vara har vi inte riktigt känt för att lilla L ska ha napp. Trots att man nu också kan läsa att napp kan minska risken för plötslig spädbarnsdöd.

Men när lillskruttan inte sov på en vecka för ett tag sedan kände vi att napp kanske ändå skulle underlätta för oss alla. Vi hade fått söta namn-nappar i present från D’s jobb som vi testade men dessa föll inte vår tjej i smaken. I helgen införskaffade jag flera olika nappar efter förslag från andra mammor. Det blir kortare nappar i både latex och silikon. Någon av dem stannade kvar i munnen en liten stund, hon verkade tycka att det var en liten rolig grej och skrattade när vi kom med dem. Men de stannade aldrig så länge där inne.

Ingen napp alltså. Men ingen tumme heller! Det kanske kommer dock. Lilla L verkar inte riktigt ha fått tag på den. Ibland suger hon på hela handen istället. Vi hoppades lite på att hon ska börja suga på tummen så att vi slipper ta något aktivt beslut själva ;)

Visst borde det gå att reglera nappanvändandet? Köper barnet att bara få napp på natten till exempel? Någon som har erfarenhet?

4 kommentarer:

Susanna sa...

Vår lilla sötnos hade ett sådant sug behov när hon föddes att hon mer eller mindre direkt ut ur ville ha tummen i munnen om inte mammas bröst fanns där. Så i valet av sönder sugen tumme eller tutte så fick det bli tutte =D Sedan tänker jag så här. Det är lättare att säga att det inte finns fler tuttar att köpa än att säga att det inte finns fler tummar. Lättare att tappa bort tutten än tummen också. Tumme vs Tutte, ja det tåls att tänka på. Det jag tycker är jobbigt just nu är att dagis fröknarna är lite väl duktiga på att låta henne få ha tutte där. Hemma försöker vi att avvänja henne, men där verkar de bara vänja... trots att vi säger till. SUCK! Hur mycket bör man stå på sig? UTDRAGEN SUCK

Evasleva sa...

Ja, du har helt rätt. Båda har sina för och nackdelar. Min syster hade ett barn som körde tumme och en som körde napp. Båda har sina sidor. -Det går inte att leka med tumme i munnen, säger hon. Men så å andra sidan är det lättare att sluta med napp, som du också säger.

Soffy sa...

Skruttan vill eg bara ha napp på natten, men den finns med i en ficka eller väska alltid. Det säger plopp och ut far den om hon inte vill ha den :) Susanne skriver bra, det är lättare att vänja av med napp än tummen, maken sög på sin tumme så han fick sår när han var liten! Skruttan tipsar om mams nappar!

pumpan sa...

Vi har precis samma funderingar som er, vi har otroligt svårt för när napp används som en ljuddämpare. Nu verkar han inte vilja ha napp heller (fast vi har inte försökt så jätteaktivt heller). Jonas är tumsugare men hans lillasyster hade napp men hon fick bara ha den när hon skulle sova och det verkade ha fungerat bra. Fast det är nog bra att bestämma sånt ordentligt, annars kanske det blir lite hur som helst. Uppdatera gärna hur det går! :)