söndag 27 oktober 2013

Terima kasih Bali!

Nu lämnar vi Bali efter drygt 6 veckor (förutom avstickaren till Gili som hör till Lombok).

I går sa Daniel - Tack för att du tog oss hit. För han var inte alls sugen på Bali. Han trodde att det skulle vara lite som Indonesiens Mallis. Att hela ön skulle vara som Kuta, fast inte ens Kuta var som han föreställt sig. 

Bali är en fantastisk turist-ö där det mesta för alla smaker finns. De gillar sina turister. Men ön är inte direkt insmickrande och tillrättalagd. Balineserna lever på med sina liv bredvid oss turister, ibland utan att bry sig om oss alls men oftast med ett glatt leende och genuint intresse för våra barn. Och vi frågar om deras barn och får se kort i telefonerna. 

Vi tackar ödmjukast för att Bali tagit emot oss med öppna armar. Det är lättrest ( inte som tex Vietnam) och de flesta pratar okey engelska. Samtidigt känns ön genuin och baliborna verkar inte vilja låta turisterna ta över (förutom Kuta och vissa gator i Sanur) även om de verkar tacksamma över den möjlighet turismen ger. Inte heller upplevs de trötta på turister. 

Vi hoppas att ön får fortsätta att vara sig själv och att öborna fortsätter att proritera en  ritual i templet framför att vi ska få tillbaka vår tvätt. Samtidigt hoppas vi också att öborna börjar ta bättre hand om sin ö. Att de börjar återvinna skräp och inte slänger allt i gatrenen eller på stranden till exempel. 

Jampa jumpa Bali!


Inga kommentarer: