söndag 5 maj 2013

Smakportioner

Hur tänker vi då med bebismaten, den där första maten som bebisen ska få när det är dags att prova något mer än bara mamma-mjölk?

När lilla L var liten var rekommendationerna från BVC att börja med smakportioner vid ca 4 mån ålder, vilket jag kan känna var väldigt tidigt, och som livsmedelsverket nu också har ändrat. Som förstagångsförälder är det dock väldigt spännande med allting så vi började med lite smakportioner då även om hon ammade mest.

Lillebrorsan är nu snart 7 månader och vi ammar på. När vi äter mat  sitter han med och tuggar på smörgåsrån för att underhålla sig själv och han får smaka några skedar av oss. Varje dag får han en “måltid” att äta utöver mamma-mjölken. Vi testar att ge honom bitar av saker och ibland sätter han i halsen men det kommer snabbt upp. Dock är hans motorik inte riktigt så bra som han själv önskade…

När pappan är hemma själv med honom blir det ofta ägg eftersom han tycker om det och det mättar bra i väntan på att mina bröst ska komma hem igen.

Saker han älskar:

Avokado, jordnötssmör, ägg, majs, linssås

Mat han inte älskar:

Banan (konstigt nog för alla gillar väl banan?)

Ibland får han gröt..

062

Okey, det här med gröten… hur gör vi då? Jo, vi tänker att vi gör vår egen.

Vi gör gröt på skrädmjöl och kokar med bär som är rika på c-vitamin och hjälper upptagningen av järn.

Han äter av vår havregrynsgröt som vi har ägg i. Ägg är ju superdupernyttigt och innehåller både järn, B-, D- och A-vitamin bland annat.

Vi gör också gröt på boveteflingor som naturligt är rika på järn. Koka upp och mixa några osvavlade aprikoser och ha som sylt till så får du en dunderjärnkur!

Om man nu dessutom gör konsistensen på gröten lite lös så behöver man inte ha mjölk till (som ev. hindrar järnupptaget).

3 kommentarer:

Fiff sa...

Jag vet att vissa fortfarande rekommenderar från 4 månader, även om det är sagt 6 månader nu... Jag är ju nybliven mamma, men där tänker jag minsann inte börja för tidigt. Bara om hon verkligen intresserar sig för det. Och jag tänker försöka amma ganska länge, om allt går bra! Men det är inte lätt att stå på sig när det gäller sånt här, så jag hoppas att jag lyckas när väl frågorna kommer upp...
Som jag önskar att min mamma levde. Hon var BVC-sköterska, och det hade varit så fint att ha henne här och bolla med. Men mer hemlagat åt bebisarna! Heja! Och mer hemlagat till ammande mammor! (där är jag ganska noga även om det börjar bli kämpigt nu när amningshungern har slagit till på allvar och jag blir smått desperat efter mat) :-)

Evasleva sa...

Haha, ja anningshungern är inte att leka med! Jag har alltid en burk med blandade nötter och torkad frukt nära tillhands och banan och vattenfladka :)
I oanikhunger hemma äter jag ofta stekt ägg på grovt bröd- gärna med avokado under och en lättöl till :)
Vad är dina bästa?
Eftersom jag har storasystern hemma oftast är jag också ganska bra på hemlagad mat.

Anonym sa...

Vi började vid 4 mån, när hon "åt" sina ad-droppar insåg vi att hon nog var redo för mat :) Men jag hade ju problem med amningen. Vi gjorde också egen gröt innan hon började med havregrynsgröt. Banan ratade Skruttan också, tror att hon var runt året när det blev gott.