måndag 5 december 2011

10 slow julklappstips

Vad menar jag då med Slow julklappar?

Jo, de får gärna göra gott för miljön och människorna, både de som ger och de som får.

1: Var ute i god tid. Tråkigt men sant. Det finns inget värre än att stressa runt i affären helgen före julafton utan att riktigt veta vad du är ute efter. Det gör gott för dig att slippa den hetsen.

2: Planera. Skriv en lista på vilka som ska få julklappar. Sitt i godan ro och försök komma på vad de kan tänkas vilja ha och behöva. Skriv upp på listan. Kryssa för när du är klar. Då slipper du hålla det i huvudet och kanske minskar stressen något.

3: Oväntade ställen. Kanske finns inte de bästa julklapparna till barnen i leksaksaffären utan i mataffären? Både Biltema och Clas Ohlsson har artistmaterial och annat roligt som du kan slänga ner i korgen när du ändå är där för att köpa motorolja.

4: DIY. Do it yourself. Sy, sticka, virka, snickra, måla. Hitta inspiration på nätet kanske här, här eller här.

DSC01911_thumb[2]

Hemsydda vantar till bäbisen kanske?

5. Second hand. Härligt miljövänligt. I år får min dotter en jättefin klänning som jag hittat på loppis. Förra året fick min pappa en silverljusstake från Kupan, just som han önskat sig. Barnleksaker, spel och böcker går ofta att hitta fina exemplar till bra pris.

6. Nätet. Sitt hemma i soffan och klicka hem klapparna. Drick en kopp glögg och lyssna på lite julmusik samtidigt. Avkopplande och enkelt. Du kanske hittar något här, här , här eller här.

7. Upplevelser. Genom att ge bort en upplevelse ger du minnen som varar längre än vilken pryl som helst. Ge gärna bort något att göra tillsammans med dig. En skridskoutflykt där du tar med fikat, en konsert, en dag på zoot etc.

8. Donationer. Köp en liten plastget till det lilla barnet och lägg resten av pengarna på en riktig get tex. För barnet spelar priset ingen roll och det känns bra i hjärtat att kunna dela med sig.

9. Tjänster. Ge bort dina egna tjänster till någon som behöver dem. Barnvakt till föräldrar, storstädning till mormor som har svårt att gå, snöskottning till stressade familjen eller att sy gardiner till syrran som hatar det. Du vet vad dina behöver och vad du kan erbjuda.

10. Software. Istället för att köpa mer teknikprylar kanske vänner och släktingar kan uppgradera de som de redan har? Ge bort en app, ett antivirusprogram, medlemskap på nån kul hemsida eller liknande istället.

2 kommentarer:

Emma sa...

Bra tips! hade aldrig tänkt på en uppgradering eller antivirusprogram som en julklapp, men det är ju jättesmart:)

Titti sa...

Mycket bra idéer, och kloka ord!