torsdag 18 februari 2010

Jag vill ha tillbaka mitt trötta barn!

Lilla L har slutat sova. Jag är trött, så trött!

Vi har ju haft väldig tur fram till nu, med ett barn som sovit rätt bra. Jag har inte riktigt kunnat relatera till de som säger att småbarnsåren är som i en dimma p.g.a. trötthet. Jag har haft mer energi än någonsin. Tills nu!

Hon sover knappt något på dagarna. Vilket hon ju behöver, så hon blir lätt lite grinig och arg när något går emot henne (som att hon inte lyckas få in brödpinnen tillräckligt fort i munnen).

På nätterna har hon börjat vara vaken 1-2,5 timme mitt i natten. Jag tror att det beror på hennes mage. Hon vaknar av att hon pruttar, vilket säkert beror på att vi börjat introducera mat till henne. Hon har börjat bajsa på nätterna vilket hon inte gjort sen hon var väldigt liten. Det är väl ok. Men när jag bytt blöja på henne är hon jättepigg! Hon vill inte alls somna om. Det fungerar inte ens att amma henne till söms. Hon snuttar lite, är sen jättenöjd och glad och vill leka. Det vill inte jag. Jag vill sova!

Maken flyttade till vardagsrumssoffan i natt. Det är liksom inte riktigt hållbart det här. Några tips?! Vi kan ju inte sluta ge henne mat bara för att vi vill sova.

Jag försöker att inte prata så mycket med henne, inte se henne i ögonen, tänder bara en liten lampa vid blöjbytet. Allt för att hon inte ska upptäcka att det är roligare att vara vaken. Men det funkar inte.

2 kommentarer:

pumpan sa...

Åh gud så knepigt. Vi är också väldigt bortskämda med sömn men Alve sover ofta dåligt på dagarna om vi inte går ut. Sover hon bättre i vagnen? Den friska luften och skumpandet verkar funka jättebra för Alve i alla fall. Men svårt vad man kan göra på natten, du verkar ju smart med att bara tända en liten lampa och inte prata och så men om det ändå inte funkar, vad gör man då? Jag har ibland när jag tyckt att Alve vaknat för tidigt på morgonen lagt honom i babygymmet, oftast leker han nöjt en halvtimme (medan jag slumrar) och sen kan han amma sig till sömns efter det. Kanske värt ett försök? Det blir ju ändå en signal att det inte är dag för du leker inte med henne utan vilar. Detta bygger ju på att hon går med på att roa sig själv en stund.

Soffy sa...

Så jobbigt för er! Man behöver ju sin sömn! Skruttan har alltid sovit bra på nätterna, det är bara i vissa perioder som hon sover oroligt. På dagarna (inomhus)är hon svårsövd...Vi kör med samma procedur dag och natt; snutte, napp och speldosan (ingen speldosa om vi är ute o går förstås!)

När vi började med mat blev hon också orolig i magen men det gick över ganska fort. Tänk på att ge sånt som är lättsmält, puréer och annat. Sen brukar de ju ha svårt att sova när de lär sig något, så det går förhoppningsvis över. Annars är det väl fasta sovtider på dagarna som jag kan tipsa om, de brukar bli trygga av att man styr sånt.