torsdag 11 februari 2010

Brevväxling

Jag blev arg så jag skickade ett mail:

Till: <bamse@egmont.se>
Ämne: ang. Bamsekläder på Lindex

Hej!
Jag vet inte om det är till er jag ska vända mig i detta ärende eller vilka det är som har hand om varumärket Bamse. Ni får gärna vidarebefordra det till rätt person.
Mina föräldrar började prenumerera på Bamse till mig när jag var mycket liten och jag hade tidningen tills jag var 13-14 år gammal. Jag uppskattade tidningen mycket och kan som vuxen se dess kvaliteter, goda värderingar och politiska korrekthet som jag uppskattar. Jag har alltid tänkt att mina egna barn ska få läsa Bamse.
Nu när jag själv har blivit mamma och ska köpa kläder till min dotter blir jag förvånad och arg när jag ser de väldigt könsuppdelade kläder som säljs på Lindex med Bamse-motiv. Sen när är Bamse rosa? Kläderna speglar inte alls Bamse! Jag tycker detta är mycket tråkigt.
Med vänliga hälsningar
/Eva NN

Jag fick ett svar:

Hej Eva,

Tack för ditt mail. Först vill jag säga hur roligt det är att höra hur mycket du uppskattar Bamse-tidningen. Vi som jobbar med Bamse är mycket måna om att bevara samma goda anda som den Rune Andréasson en gång skapade till sin Bamsevärld.
Detta gäller alla typer av Bamseprodukter. Ända sedan starten omkring år 2000, har Lindex Bamse-kollektioner varit mycket uppskattade och fått många positiva kommentarer. För sin fina, tidlösa design, sin bredd och sin goda kvalitet. Vi jobbar tillsammans med Lindex designers fram olika motiv och teman som oftast följer upp ett tema som vi också har i tidningen. Årets tema är djur. Och vårens Bamse-sortiment är ett av de populäraste sortimenten.
Det är tråkigt att höra att du upplever sortimentet så könsuppdelat. Visst finns det plagg som är mer tjejiga i färg och design och samma sak gäller kläderna till pojkar. Men det finns också en antal plagg i varje kollektion som är mer neutrala och unisex. Det finns roliga tröjor, byxor, sommarmössor och kepsar som både pojkar och flickor kan ha, allt efter tycke och smak.Det kan givetvis också variera mellan de olika kollektionerna.
Vi är också noggranna med att figurerna på plaggen skall kännas “rätt” till sin karaktär. T ex Nalle-Maja,  det viktigt att hon inte framställs som för gullig eftersom hon är en tuff tjej. Så hon har både surfat på stora vågor och flugit flygplan. Brumma och Mini-Hopp däremot är ju väldigt gulliga och de är de ju även i tidningen.

För ca 10 år sedan kom det ut ett album som handlade om just Nalle-Maja. På omslaget ser man hur en mycket tuff Nalle-Maja tydligt visar sin tuffhet. Titeln var “Nalle-Maja – en tjej med “tjong”” och bakgrundsfärgen bakom henne var just rosa. Så visst kan Bamsevärlden ibland vara rosa men ändå vara tuff och stark.

Jag hoppas att du och din dotter fortsätter att uppskatta Bamse och hans vänner och att du ger de fina Bamse-kläderna en andra chans.

Vänliga hälsningar/Best regards

Lise Jörgensen
Project Leader
Egmont Kärnan AB
SE-205 08 Malmö
Sweden
Visiting address: Drottningtorget 14
Phone: +46 4069 39400
Direct: +46 4069 39449
lise.jorgensen@egmont.se
www.egmontkarnan.se
www.egmont.com

Jag svarade:

Hej,
tack för ditt svar! Jag uppskattar verkligen att du tagit dig tid.
Sedan jag skickade mailet har jag pratat med fler föräldrar som upplever samma sak som jag. Jag är även fått veta av de som köpt kläder ur Bamsekollektionen att pojkkläderna är större än flickkläderna. Detta verkar helt absurt med tanke på att små barns kroppar inte inte skiljer sig åt pga om de har snopp eller snippa.
Att det skulle finnas kläder som är "unisex" visas inte butikerna. Där är uppdelningen mycket tydlig. Inställningen "kläder som både flickor och pojkar kan ha" säger ju också att det inte skulle vara ok för flickor att ha pojkkläderna och vice versa vilket är tråkigt tycker jag.
Jag har själv inte köpt några Bamsekläder till min dotter min hon fick en body av en vän till mig. Bodyn var blå, grön och hade ett fint färgglatt motiv av Bamsebarnen. Det är en jättefin body som jag tycker speglar hur Bamse är för mig. I butiken fick hon frågan om det var till en kille och när hon svarade nej sa expediten - Då har vi så söta rosa Bamse-bodys här borta! Åh vad synd att du inte ska köpa den som är så fin på en flicka. Min vän kände att hon knappt fick köpa den body hon valt.

Jag skulle inte lägga ner tid på detta om jag inte brydde mig om Bamse. Jag tycker att det är dåligt av alla butiker och märken att ha så uppdelade kläder för barn. Jag hade hoppats att Bamse skulle stå för ett annat ideal, det som jag tycker att tidningen förmedlat genom min barndom. Kanske är det just Bamse som gör att jag skriver de här mailen nu?

MVH /Eva

Jag väntar med spänning om jag ska få ytterligare ett svar. Kul att hon svarade så långt tycker jag.

Jag uppmanar alla att använda sin konsumentmakt! Hur ska de annars veta att det finns människor som inte uppskattar det de gör?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Heja, så bra! Verkligen kul att hon svarat lite personligt och inte bara ett standardsvar. Spännande fortsättning hoppas vi på!

pumpan sa...

Åh vad bra, heja dig Eva!
Konsumentmakt är mitt bästa! <3