onsdag 3 oktober 2012

För tidigt att tänka på jul?

Vad säger ni? Eller det är ju adventskalender jag tänker på… Känns det okey?

DSC02513

Jag har funderat på adventskalender till lilla L som just fyllt tre år. Jag är inget stort fan av paketkalendrar alls, även om det nog egentligen vore bättre för henne om julklapparna kom en per dag istället för alla på en gång. Då tröttnar hon bara.

(Förra året fick hon en julklapp – en plastbjörn- av sin farmor på morgonen. När farmor frågade om hon ville ha ett till paket svarade hon – Nej! Nu när hon fyllde år tröttnade hon efter två paket och det slutade med att jag fick öppna paketen istället.)

Jag har tidigare år sett, på bloggar, andra varianter av kalendrar med en bok per dag eller en aktivitet. Det gillar jag. Jag funderar på att göra blandad kalender med tex.

  1. Ljusslingan med änglar som vi köpte förra året till hennes rum.
  2. Julskiva med barnlåtar som vi redan har.
  3. Filmer med jultema som vi redan har.
  4. Olika böcker om julen. Som vi redan har.
  5. Baka pepparkakor/lussebullar.
  6. Gå och fika på café. Jag kommer ju vara föräldraledig så det kommer vi säkert göra i alla fall.
  7. Olika julpynt att sätta upp i hennes rum.
  8. Julpyssel.
  9. osv.

Det vore inte allt för svårt att hitta på 24 olika “paket”. Och jag behöver inte köpa något nytt.

Vad tror ni?

11 kommentarer:

Tyg och otyg sa...

Nu har ju inte jag några barn, men jag vet att en arbetskamrat haft den typen av kalender till sina och jag tycker att det är en mycket mer sympatisk idé än en paketkalender med en massa småkrafs!
Några andra förslag på aktiviteter kan ju vara att köpa/hugga/klä julgran, gå ut bara ni två och köpa en julklapp till bebisen från henne, gå och titta på ett luciatåg, ställa fram julkrubba om ni brukar ha en sådan, göra nåt julgodis etc etc.

Västmanländskan sa...

Jättebra idé.
Jag hade advenstpaket ett år - alltså ett paket per advent - det var lite mer löagom. Men nu har farmor infört paketkalender. kanske ska jag tipsa henne om aktiviteter istället. eller kanske i alla fall blanda lite. Det blir många småprylar annars ...

Måla på stearinljus (blockljus) är kul. Det kan ju också bli julklappar från henne till familj och släkt.

Anonym sa...

Jättekul idé! Skruttan tröttnar också, så i år försöker vi ha ganska få paket...får se om vi lyckas! Det blir ju många ändå med alla från släkt och vänner.

Emma sa...

Låter som en bra idé!

Sanna sa...

Låter som en kanon bra ide!! Kommer absolut uppskattas tror jag.. =)

Kraaaam
Sanna

Erica AKA Tomtens Dotter sa...

Det där tyckte jag var en jättebra idé - att ge bort saker man redan har. Är barnen små så glömmer de ju. Speciellt om det är säsongsbundna saker. Toppentips!

Sen är det bra att fördela julklappsbudgeten på många dagar, för precis som du säger så blir det för mycket. Min systerson är enda barnet. När han var tre så gick det helt överstyr. Han fick 53 julklappar. Inga jättegrejer. Men ett trepack kalsonger blev tre paket istället för ett osv. För att jag själv kom ihåg att jag älskade att ÖPPNA. Men är man många som tänker på det viset går det överstyr. De första 5 var roliga, men sen.... Suck. Jag kan lova att vi alla lärde oss något till året efter.

j´shörnan sa...

hej jag försökt och som du men jag gjorde lite lättare för mig som har 3 barn jag köper julkalender med choklad och varsin petshops eller my littel pony julkalender då får de en leksak som man kan leka med det är det praktiska tycker jag själv sen tycker jag det är kul att leka med de sakerna också med mina barn. ha en bra helg maria

Sofia sa...

Smart idé! Skönt att inte samla på sig så mycket prylar också.

metamorphosis sa...

Himla smart i de fall där man vet med sig att man hinner/orkar ro iland det som utlovas i kalendern!:)

(mao, här vågar jag mig inte på ngt sånt - bak/pyssel/pynt får komma när det finns ork och tid för det ;) )

Evasleva sa...

Ja, mer prylar behöver hon verkligen inte. (och inte jag heller).

Ang. pyssel/bak så kanske man kan ha det lite öppet och byta mellan dagarna om inte känner för det, eller att det inte passar?

maria sa...

Vi kör med ett pussel där hon får några bitar per dag (som jag paketerat så att pusslet växer fram dag för dag).