måndag 30 april 2012

Svårt att handla "rätt"

I går när vi var och storhandlade höll vi till slut på att få psykbryt.

Det började vid äpplena.
1. Det fanns inga svenska äpplen
2. Äpplen från Holland eller från Spanien? Holland ligger ju närmare men...
3. Undrar hur de har transporterats? De från Holland är dyrare så kanske har de flygit och har därmed bidragit mer till negativ klimatpåverkan än billigare spanska äpplen som ev. har åkt båt.
4. Det går inte att veta! Men vi väljer billiga äpplen.

Grapefrukt.
1. Maken kommer och svär över att det knappt går att hitta några citrusfrukter som inte kommer från Israel. Vi bojkottar Israel pga politik.
2. Han hittar sen grapefrukt från USA - Fast jag gillar ju inte USA heller.
3. Ekologisk grapefrukt från Turkiet. Det går också bort, pga att de bryter mot de mänsliga rättigheterna, (liksom semsterresan dit)
4. Vi hittar ekologisk grapefrukt från Grekland som vi tar istället. Undrar om de betalat skatt?

Vi fortsätter jakten på vettiga grönsaker och frukt. Det blir ekologiska apelsiner från Grekland, ekologisk citron, svenska tomater, vi skippar ananas från Ecuador m.m.

Närodlad, närproducerat, ekologiskt, bil/båt/flyg, rättvisemärkt, kravmärkt... Vad ska man välja? Det slutar med att vi måste flytta ut på landet och odla vår egen mat.

Vi fortsätter genom affären. Herregu´ fiskdisken är ju en hel historia för sig! Och kött har vi ratat sen förut.

Kaffe? Ska man välja ekologiskt eller kravmärkt? I bland kan jag  bli lite frågande till hur miljömässigt ekologiska varor egentligen är så jag väljer kravmärkt för då vet jag i alla fall att bönderna inte blir besprutade med gift och får rast och lön.

Och så är det dags att betala och packetera. Vi väljer de nya plastpåsarna av sockerrör. Den ska ge mindre koldioxidutsläpp vid förbränning jämfört med de gamla gjorde av olja. Men hur har den producerats? Kan jag verkligen vara säker på att den negativa miljöpåverkan är mindre? Nej, jag tror inte det. Vilka maskiner har används vid skördandet av sockerrören? Var det bensindrivna fordon? Hur har produktionen gått till? Hur stor miljöpåverkan har den? Kanske större än den gamla oljekassen, vem vet?

Äh, visst, vi kommer fortsätta att leta efter vad vi tror är det bästa alternativen. Men det går inte att veta! Vi får för lite information och vi har inte tillräckligt med kunskap.

Hur gör ni?

10 kommentarer:

Klockarbarn sa...

Ja du, det är inte lätt att göra rätt men för att var klyschig så säger jag att om man gör så gott man kan vid varje tillfälle utifrån det man vet (vilket ni verkar göra) och följer det man tror på så kan man väl inte göra mer. Jo det är klart, ni kan ju börja odla egen mat ;-)

Jag kan bli bättre på det mesta. Använder mina egna tygkassar så mycket jag kan och funderar nu på om jag ska använda tygpåsar i nät till frukten och grönskaerna istället för plastpåsen som man tar frukt i på affären.

anna sa...

Eva, det där är verkligen inte lätt. Vi har torgdag varje lördag där det säljs väldigt mycket närodlat... När det kommer till semestern åker vi ju ofta till USA trots att jag håller med dig om att det landet håller på med mycket som är fel och politiken är under all kritik. Det bästa är kanske ändå att arbeta aktivt för rättvisa på andra sätt, genom organisationer än att bojkotta att resa till viss länder?! Bra inlägg, bra värderingar, tillsammans gör vi skillnad

Västmanländskan sa...

Det ä verkligen en djungel det där. Tycker också det är svårt att veta vad som är bäst av kravmärkt och rättivsemärk. ska man välja miljö eller människor ....

Saltistjejen sa...

Visst är det svårt!! Förr var jag nog mer noggrann när jag handlade. Jag vred o vände på allt. läste innehållsförteckningar och ritade kartor i mitt huvud. fraktvägar, producentansvar, miljöpåverkan, rättvisa för personerna som jobbat med produkten osv osv osv. Det kunde ta en el evighet att gå och handla. Sedan "orkade" jag bara inte längre. Tid och energi fanns inte där för alla dessa om och men. Så jag började att tänka att om de är certifierade så måste det stå för något ändå och jag som konsument måste försöka lita på det. Självklart finns inga perfekta produkter. Då måste man som du säger producera dem helt själv, och tillbaka till det gamla bondesamhället vill jag inte heller. Själv vill jag det definitivt inte för då skulle jag nog få svälta hahaha! Numera (sedan jag förlorade jobbet förra året) har jag heller inte ens råd att alltid köpa ekologiskt eller så, utan blandar. Försöker köpa "organic" så gott jag kan. Försöker köpa närproducerat om det går, men ofta är det så otroligt mycket dyrare här (vet inte hur det är i Sverige nu) så det blir inte 100% . Men visst är det svårt då man vill men kanske inte kan (av olika skäl). Jag tror dock på att så länge man är en medveten konsument så räcker det långt. Att inte ha koll på ALLT men att ändå ha koll på NÅGOT gör även det skillnad. Man KAN inte ha koll på precis allt. Det är en omöjlighet. Att handla så som ens samvete och ens plånbok tillåter tror jag räcker rätt långt ändå. Man kan inte göra mer.
Och mitt bidrag till miljön där jag försöker att alltid vara konsekvent är att alltid handla med medhavd påse/väska/vagn så slipper jag iallafall ta plastppåsarna i affären. Går ven bra då man handlar frukt o grönsaker man kan återanvända gamla plastpåsar för sådant rätt många gånger innan man måste ta nya. :-)
Kram!!!!

Anonym sa...

Jag ska cykla och hämta ut min kopia av "Matens pris" i eftermiddag... Hoppas på lite mer klarhet efter att ha läst den. Återkommer i frågan =)/Ida

sofia sa...

Jag är periodare. Emellanåt supernitisk vilket då också leder till att jag kollar upp grejer mer & läser på mer vilket leder till att ännu fler produkter går bort & till slut finns nästan inga alternativ kvar som känns bra & då ger jag upp & skiter i alltihop & köper vad som helst & sen är det så ett tag & sen peppar jag upp igen & blir nitisk ett tag & så håller det på så...

Fanny sa...

Ja visst är det svårt! Någonstans får man nog bara acceptera att man kan inte göra ALLT rätt, utan nöja sig med att göra så gott man kan. När det gäller att välja mellan närodlat, ekologist och rättvist producerade produkter är jag också kluven. Just nu lutar jag åt närproducerade varor. Ska man köpa långt-bort-producerade varor tror jag nog att rättvisa produkter i längden är bra även för miljön... svårt för fattigt folk att prioritera miljön!

Sofia sa...

Det går inte att tänka på allt. Att leva är en miljöbelastning, så enkelt är det. Jag försöker rikta in mig på dom stora sakerna. Undvika flyg och kött som är dom största bovarna. Sen läsa på naturskyddsföreningens hemsida ofta om vad man kan tänka på. Den här var rätt bra tycker jag om dom 5 viktigaste livsmedlen att handla ekologiskt: http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/ata/5-varstingar/

Västmanländskan sa...

Hade ett sådant där dilemma nyss och då tänkte jag på detta inlägg. Jag valde mellan ekologiska päron från Argentina som troligen fraktats med flyg och vanliga päron från Holland som kanske "bara" åkt lastbil. Det blev de holländska, men vet ju fortfarande inte vilket som är bäst miljöval.

metamorphosis sa...

Åh, detta dilemma känner jag så väl igen mig i, och har alltmer börjat inse det omöjliga i att göra allt rätt - så jag strävar mer efter good enough, typ, och det blir ett evig avvägande mellan människa, miljö och vårt eget matkonto.

Jag tror och och hoppas dock att bara detta att medvetenheten, och att göra val ibland, även om det inte blir alltid, är en bra bit på vägen! :)