tisdag 10 november 2009

böcker

Igår var jag på återbesök hos MVC. Det var trevligt att få ett “avslut” där tycke jag. Jag har verkligen gillat vår barnmorska.

På väg hem slank jag in på biblioteket för att låna den här boken:

9146210571

Jag har ju hört så mycket om de där utvecklingssprången så jag blev nyfiken på den.

Men jag hittade också denna bok:

nfomslagliten

Och den sträckläste jag igår. Den gillade jag verkligen. Det känns som att mycket av det jag själv har tänkt men kanske inte formulerat i ord stod där. Skönt att andra tänker lika.

När jag läste till socionom hade vi en kurs om barns utveckling och vi pratade och läste då mycket om anknytningsteori. När jag sedan gjorde min praktik på familjebehandlingsteamet förstod jag verkligen vikten av det. Men det är inte förrän nu jag har sett detta med Nära föräldrar och att fler har gjort praktik av teori. Nära föräldrar är en översättning av attachment parenting. D har också anammat det och försökte övertala en man när han var på after work om vikten av att ha barnet i sin säng när de är små ;)

Jag kanske inte vill ha lilla L i sängen tills hon blir 5 eller amma henne när hon är 2. Men vi ska helt klart göra vad vi känner är rätt och inte lyssna på andra och deras metoder.

“Att växa och upptäcka världen” har jag bara läst lite grand ur. Jag vet inte vad jag tycker än. Dessa utvecklingssprång kan säkert stämma men jag gillar inte riktigt sättet den ser på barnet. Lite som en motståndare. Barnet är klängigt och grinigt. För mig kanske i behov av närhet och uttrycker att något är jobbigt.

Det var dagens funderingar och boktips :)

(böckerna är länkade)

4 kommentarer:

Soffy sa...

Det är kul att läsa om de olika sprången för man märker verkligen när de är inne i ett! Men annars är den lite konstig, märkliga citat och exempel.

Västmanländskan sa...

Jag skaffade också "Att växa" för jag hade hört mycket om den. Någn sa att deras barn hade följt de där utvecklingsstegen som en klocka. Men lilla T följde dem inte alls, och precis som du hade jag lite problem med "språkbruket" i den.

Evasleva sa...

Då verkaa vi ha upplevt den lika. I förordet läste jag nyss "neligt makarna Plooij är det också vanligt att antalet konflikter mellan föräldrar och barn ökar i anslutning till dessa konflikter." Va? Konflikter med ett barn under ett år?! Nä, om man som vuxen blir arg och irriterad på barnet vilket självklart kan hända om barnet gråter utan stopp te.x. ligger det ju hos föräldern. Inte hos barnet! Det är ingen konflikt! Barnet gör det ju inte för att vara elak. De kan ju inte ens förstå konsekvenserna.

pumpan sa...

Vi fick den där boken om utveckling när Alve föddes. Tyckte också att det verkade lite konstig och har bara läst några sidor (vilka inte alls stämde in på Alve). Bra med lite boktips, jag ska försöka låna den där boken om nära föräldrar på bibblan, har hört gott om den. Läste lite på den här sidan: http://www.naraforaldrar.se/ och tyckte att det stod mycket bra.